Rusia a declarat joi că este pregătită să trimită un negociator guvernamental „în orice moment” pentru a începe discuțiile cu Statele Unite privind garanțiile de securitate pe care le solicită pentru a dezamorsa criza din Ucraina, relatează US News.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, că președinții Vladimir Putin și Joe Biden, care au avut o convorbire video de două ore pe 7 decembrie, ar putea vorbi din nou înainte de Anul Nou, deși nu s-a convenit nimic ferm.
Peskov a declarat că ministrul adjunct de externe Serghei Ryabkov ar fi „gata să zboare în orice moment în orice țară neutră” pentru a începe discuțiile.
Ucraina și Statele Unite susțin că Rusia a mutat peste 90.000 de soldați în apropierea graniței ucrainene și că ar putea fi pregătită să invadeze, ceea ce Moscova neagă.
Rusia spune că se simte amenințată de legăturile tot mai strânse dintre NATO și Ucraina, care dorește să adere la alianță, și de posibilitatea ca rachetele NATO să fie desfășurate împotriva sa pe teritoriul ucrainean.
Întrebat despre posibilitatea unor discuții între Putin și președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy, Peskov a repetat poziția Moscovei că nu este clar care ar fi agenda unei astfel de discuții.
El a declarat că propunerile de securitate ale Rusiei, care au fost înmânate miercuri secretarului de stat adjunct al SUA, Karen Donfried, la Moscova, constau în două proiecte de documente, pe care le-a descris ca fiind un tratat și un acord.
El a refuzat să discute despre conținut, spunând reporterilor că vor afla „în timp”.
Săptămâna trecută, ministerul rus de externe a indicat ideea principală probabilă a propunerilor atunci când a declarat că NATO ar trebui să anuleze un angajament din 2008 față de Ucraina și Georgia, conform căruia acestea vor deveni într-o zi membre, și să promită că nu va desfășura arme în țările limitrofe Rusiei care ar putea amenința securitatea sa.
De asemenea, Moscova a cerut reînnoirea unui dialog regulat în domeniul apărării cu Statele Unite și NATO și a îndemnat Washingtonul să se alăture unui moratoriu privind desfășurarea de arme nucleare cu rază intermediară de acțiune în Europa.
Ryabkov a declarat săptămâna aceasta că Rusia ar fi altfel forțată să intre într-o „confruntare” în care ar trebui să desfășoare ea însăși astfel de rachete.